Friday, 18 July 2014

Al-Fatihah Buat Pesawat MH17

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
  
Alhamdulillah, still alive:') Awal-awal pagi lagi harini, saya dikejutkan dengan satu text dari seorang sahabat yang menyentuh isu pesawat MH17 terhempas disebabkan peluru berpandu. Dengan blurrnya, ha apakah ini? Letak phone jauh-jauh dulu. Sebab tyme ni tak faham apa yang berlaku malam tadi. Then, bila pagi bukak tv, tengok lah berita pasal ini.
So, baru tahu and faham. Allah, sangat ketinggalan zaman wahai diri. Heh!
  
Macam-macam terbayang dalam kepala. Peluru, tembak-tembak?
Teringat terus Israel-Palestin. You know right about that? Boleh saya fikir, mungkin Israel nak buat serangan udara, then tersalah tembak kena pulak kapal terbang MAS.
Masa ni berfikiran taktahu cerita sebenar. Bila baca surat khabar,barulah faham sikit.
  
Saya fikir, dalam kehidupan kita tiada yang kebetulan, semua yang berlaku dah pun ditulis oleh-Nya. Andddd everything happens with a reason! Jangan lah kita nak salah-salahkan orang lain, itu ini lah, kalau Allah dah takdirkan semua ini, siapa kita nak melawan Dia?
Muhasabah.
  
Selalu pujuk diri, anggaplah ujian yang Allah bagi dekat kita terlalu sikit nak dibandingkan dengan rahmat dan kasih sayang-Nya. Terlalu luas:')
  
Belum selesai kehilangan MH370, datang pula ujian buat kita dengan MH17,
berbalik pada diri, mungkin ini juga teguran daripada Allah untuk negara kita,
negara luar sana sering diuji dan mereka mampu menjadi hebat, jadi kita juga perlu menjadi hebat seperti mereka !
 
[ Kredit ]
 
Al-fatihah buat pesawat MH17, semoga keluarga-keluarga pesawat dan anak-anak kapal tetap tabah di atas dugaan ini lebih-lebih lagi dalam Ramadhan ini.
Jangan terus-menerus bersedih dan melawan takdir, sebaliknya berbalik lah pada Pencipta mohon doa dari Dia. Setiap yang berlaku ada hikmahnya:')
  
Saya disini turut berasa sayu dan hiba. Hanya mampu hulurkan doa.
Moga Allah redha.
  
Wallahu'alam. 
 
#30DaysOfRamadhan#Day20#Alhamdulillah#KEEPPRAYFORGAZAMH370MH17#
 


No comments:

Post a Comment