Monday, 18 August 2014

Thank you Allah :')

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah for today:') Terlalu banyak nikmat yang Kau beri pinjam,
jadikan aku hamba yang sentiasa bersyukur ya Allah, jauhkan sesekali dari kufur.
Nauzubillah! Okay lastweek upu usm dah keluaq , masing-masing dah tahu kemana haluan masing-masing kan?

[ Kredit ]

 Dapat? Bersyukurlah. 
Tapi, dapat bukan yang kita minta pun ! Bersyukurlah.
Lihat bagaimana mereka yang kurang bernasib baik, masih tidak diberi tempat untuk menyambung pengajian, apa perasaan mereka? Allah :'(

Bersyukurlah walau apa pun. Dapat ke. Atau even dapat course yang biase-biase,
like orang kate 'course lelong' . At least dapat , kat mana-mana, course apa-apa pun tak kisahlah. Rezeki dapat sambung studi pun dah cukup alhamdulillah!

Belajar untuk sentiasa bersyukur. Bila kita bersyukur, Allah akan tingkatkan lagi nikmat buat hambaNya tau. Kalau kita dapat tapi riyak heboh sana sini, apa guna ?
Macam tu Allah nak tambah lagi ? Kalau tambah pun maknanya Allah nak sesatkan lagi kita, means Allah dah taknak pedulikan kita. Bahasa arab panggil 'Istidraj'. Ya.
So please. Mind set positive and belajar bersyukur yuk ! :')

Okay i nak share bout my life and my journey. Dolu-dolu, i teringin nak jadi seorang 'dokter' tau ! Pegi mana-mana, siapa-siapa tanye , "ni nak jadi apa besar nanti?"
Tiada jawapan lain selain "saya nak jadi dokter". Ya dokter!

Sampai lah habis SPM sekali pun, dapat results, subjek Biology pulakk tu buat kantoi!
Kan? Nak jadi dokter biology lah kena paling strong. Okay kat sini Allah dah tunjuk, mungkin dokter bukan terbaik untuk aku! Tapi dengan kedegilan kemengada-ngadaan aku mostly apply upu ke arah course itu like medicine, dentist, sains kesihatan, and seangkatan dengannya lah. So at last, aku tak ditawarkan ke mana-mana u. Masuklah wahai diri ke matrikulasi terchenta hahaha. Padan muka !! >_<

Sedih? Hanya Allah yang tahu. Mereka yang results biase-biase pulak yang dapat u.
Kat sini kita boleh lihatkan, betapa Allah itu Maha Berkuasa. Kalau Dia nak bagi, Dia bagi tak kira pada sesiapa atau siapakah dia . Allah.
Jangan mengeluh, merungut rezeki kita dengan rezeki orang lain berbeza,
itu kerja Allah. Setiap ketentuan itu ada kelemahan dan kebaikan buat seseorang.
Dushdushdush. **Brainwash sikit**

Masuk matrikulasi terchenta dapat pulak sains fizik, maknanya dengan rasminya say bye bye to biology. Ya Allah, cita-cita aku akan ikut terkubur?

Ramai yang tanya: 
"atiqah kenapa takmintak tukar module?"

Aku jawab: 
"takpelah,aku flow je apa yang dah ditentukan.Mungkin ini yang terbaik,lagipun aku sendiri takpasti kelebihan aku ke arah apa."

Haha see! Keyakinan untuk jadi dokter pun tak hade, hanya kata-kata,
begitu mudah? Dan sehinggalah harini aku bahagia belajar fizik tanpa biology. Maklumlah malas membaca ekekeke. Alhamdulillah, perancangan Allah memang hebat!
Sebab tu, apa-apa yang kita dapat , jangan cepat melenting, just accept and ikut je flow dia, mungkin ada 'hikmahnya' selepas itu kan, alahai minat boleh dipupuk dear,
insyaAllah! :')

So sekarang, i get two offer , two differents university but both
 same course which is 'Electrical Engineering' . Alhamdulillah!
So which one you prefer? Haha, ikutkan nak pegi dua dua sebab dua dua best , tapi kena decide satu je dan insyaAllah ke Utm,Johor le kite mihmih :')

Electrical Engineering? Weird bagi i sebab arghhhhhhhh ni course keabang-abangan,
alahai , but i try to find positive support and explanation from senior-senior.
Alhamdulillah for the support! Please lah jangan down kan seseorang, apalah salahnya kita bagi support dan semangat kat dia. Lagipun bukan dia minat, tapi dah dapat.
Rezeki, dan Allah lebih tahu daripada kita sendiri. Kasi redahhhhhhhhhhh!
Hihi. **Terjadi  pada diri saya sekali. Doakan saya everybody**

And responsible tuk kita, please focus on ur studi hiksss.
First thing first! Gudluck everyone!
Betulkan niat kita studi kerana Allah. Allahu Akbar.

Sekian untuk harini, moga bertemu jodoh di entry yang lain insyaAllah:')
Wallahu'alam. Moga Allah redha.

#MOODRAYALAGI#PREPARATIONREFRESHMIND#KEEPPRAYFORUMMAH#


No comments:

Post a Comment