Friday, 11 July 2014

Bahaya Nafsu !

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
 
Alhamdulillah still meet Jumaat, full of Barakah. InsyaAllah , hope so:')
Macam semua orang tahu , means saya , awak yang sudi entry my blog (eheh mekaseh so much much more..kalau takde tu belakang kire haha),and kite semua ..
 
Ramadhan kita ada tiga fasa. Fasa pertama ialah rahmat (telah pun berlalu)..moga kita semua dipayungi Rahmat-Nya. InsyaAllah!
Fasa kedua ialah keampunan which is sekarang. Mohon ampun banyak-banyak pada Allah.. and the last Fasa ketiga ialah fasa pembebasan dari api neraka. SubhanAllah !
 
[ Kredit ]
 
Back to my title above, Bahaya Nafsu? Erghhhhhh but what and whyyyy!
Okayy, actually nafsu terbahagi kepada banyakkk. Jangan fikir dalam satu skop je,please.
 
Allah. Ramadhan kareem, syaitan , iblis and something like that semuanya dibelenggu,
diikat buat seketika. Jadi, kalau membuatkan kita malas, masih tetap melakukan kemungkaran, adakah sebab apa? Kalau bukan godaan syaitan?
Yes, it is called nafsu. Berat jugakk nak jaga nafsu nih kan? Allahu~
 
Contohnya lah kan, awal-awal ramadhan kita semangat, sungguh-sungguh dalam melakukan amal ibadah, lama-lama rasa macam berkurang, selalunya kita mesti berusaha untuk meningkatkannya dari hari ke hari.. tapi jadi sebaliknya pulakk!(hope taklah..)
Ini semua nafsu! Nafsu malas. Allah.
 
[ Kredit: Mujahadah melawan nafsu! Ayuhhh! ]
 
Tetapi... bila satu hari kita rasa macam ya Allah..aku rasa macam jauh dengan Allah,
selalunya aku buat itu buat ini, tapi harini macam makin ditinggal-tinggalkan amalan yang kita selalu buat, tapi mengapa? Ramadhan terlalu letih ke sampai takmampu buat semua itu? Allah. Patutnya bulan ini kita manfaatkan, berlipat-lipat lagi gandanya!
 
Bulan Ramadhan lah semua orang berebut-rebut melakukannya right?
Bulan ramadhan ni bulan untuk tarbiyah diri sebab nya kita terlepas dari gangguan syaitan,iblis and so on, kita kena lawan sikit dengan nafsu..Herghhhhhhh!
 
But selagi ada masa, ia belum terlambat! Cepat-cepat la mohon ampun pada Allah,
lagi-lagi sekarang ni dalam fasa keampunan. InsyaAllah,keampunan Allah sangat luas:')
Kita ni semua sama, manusia dan hamba kepada Allah, kesilapan itu tidak akan terlepas sebab kita bukan maksum. Jadi, jangan malu untuk berubah..
(ingatan diri saya sendiri..)
 
Nafsu makan minum mungkin Alhamdulillah masih terkawal,
tapi nafsu lain? macam nafsu marah-marah, nafsu malas and whatever nafsu yakin terkawal ke? Jujur, saya rasa diri saya sendiri pun payah nak kawal,
tapi seriusly kita takboleh nak manja-manjakan nafsu, nanti dia mulalah merebak-rebak.
Allahu Allah!
 
[ Kredit ]
 
"Nafsu seperti budak kecil menyusu. Jika engkau biarkan, dia akan terus menyusu hingga dewasa. Namun jika engkau paksa, dia boleh terpisah daripada susuan. Paksa diri untuk berubah."
|Imam al-Busiri|
 
 
May Allah bless. Wallahu'alam:')
 
#30DaysOfRamadhan#Day13#Alhamdulillah#KEEPPRAYFORGAZA#