Friday, 7 November 2014

Scholarship YTN

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum blog tersayangggg   
lama dah tuan empunya blog ni biarkan sehinggakan rasa rindu teramat untuk menulis sesuatu disini, saya takberharap pun ada yang datang menyinggah, tapi inilah tempat saya nak tulis apa-apa sekalipun, mungkin sebagai diari, contengan-contengan, sebab kadang-kadang bila bosan saya akan bacanya sendiri hehe. Menarik bukan ? :*
sekalipun bila saya tersungkur dari jalan-Nya kerana terleka dek dunia yang tersenggam indah ini, akan ku belek-belek post yang lama-lama untuk jadikan 
pemangkin semangat dan kekuatan untuk diri ini! Haha okay terlalu panjang mukadimah harini cukuplah setakat ini. Berbalik pada topik hihi :')

[Kredit : Syukur sentiasa pada Pencipta]

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. For everythings. 
Semua nikmat yang Kau beri pinjam pada diri ini, terima kasih Allah. Terlalu banyak.
Adakah diri ini sentiasa bersyukur, atau makin lupa makin jauh dari-Nya?
Allah. Nauzubillah. Minta minta tetap berada dijalan-Nya ya. Mohon doakan ya semuaa :')

Scholarship YTN? Apa kebendanya tuh? Huhu.
Scholarship tuh biasiswa, YTN tuh Yayasan Tenaga Nasional. Ha cenggitu.
Tujuan utama topik ini dipilih adalah kerana saya ingin berkongsi 
sedikit pengalaman-pengalaman yang saya dapat.
 ( Ya ampunnn menyampah rasanya awat skema sangat ayat 
nih mungkin penangan dah lama tidak menulis blog hahahahaha )

 Interview ini jugakkkk merupakan interview yang pertama kali dalam hidup saya hehe. 
Umur 19tahun, barulah dapat merasa bagaimana orang lain rasa ececehh haha :D
Sungguh ketinggalan zamanlah atiqah nih ish iish ishhhhh >_<
Macam-macam rasa, nervous ade, takut ade, dan banyak lagi lahhhh.
Tapi fikirkan mak ayah, family yang mengharapkan kita dapat buat yang terbaik untuk dapatkan this scholarship yela alang-alang kita nih anak jati TNB , apalah salah manfaatkan peluang ini ! Kenn? Tapi orang luar pun boleh je apply dialu-alukan mihmih:') Ini semua untuk masa depan yang saya sendiri takpasti, okayyy.

Before masuk UTM haritu, risau sangat dah, macam mana nak 
pergi interview nih sebab mesti nanti kena balek selangor, kena balek sorang-sorang, kena naik bas sorang-sorang, kena skip kelas lagi, semua semua tuh dah lah baru first week kot.  Macam-macam persoalan kat fikiran nih sampai 'hampir' nak give up kerana sebab-sebab yang takberapa nak munasabah itu. Begitu lemah diriku saat itu. Allah.

Lepastuh baru tahu yang sahabat yang selalu dengan saya kat UTM nih dapat jugak untuk interview YTN nih, namanya Nina. Apalagi tetiba semangat datang balek, 
sebab dah ade geng lah katekan hehe ! Alhamdulillah :)
Beberapa hari sebelum interview tuh macam-macam yang kami buat, study sikit about the company (macam exammmm hehe..), search lah apa-apa yang patut, tanya senior-senior yang ade experience dalam interview nih... then buat resume sehari sebelum interview tuh walaupun tanpa dirancang pada awalnyaaa... 
walaupun takmintak tapi kami just prepare :')

Dengan all the documents empunya kita nih dah selamat hantar kat pejabat YTN sendiri, kat Uniten, Bangi masa cuti haritu lepas tutup tarikh permohonan tup tup dokumen tuh harus dibawa bersama masa interview ! Tak ke jadi lipas kudung, resah gelisah T.T
 Ya Allah masa tuh Allah je tahu betapa risauuuu nya diri ini. Masa tuh jugak rushing siapkan kan all the documents mintak cop pengesahan pengetua kolej kediaman, tanda tangan parents terpaksa copy sajaaa (..nih jangan contohi, darurat..) hmmm bila pikiaq balek rugi lahai dokumen yang dah ade kat YTN tuh, takguna langsung, haish ujian ujian.

Yelah, dah lah interview nanti kena bawakkk, mana nak tahu orang YTN akan buat interview kat UTM ni sendiri. Hmmmm. But semuanya berjalan dengan lancar, Alhamdulillah! Sooo, the conclusionnya takyah fikir susah payah nak balek selangor dan skip the whole kelas masa interview tuh syukurrrrrrr :)  
tapi terpaksa jugak skip class C Programming on that day, sokay !!! ^^

Tips from kakak Amanina for attend the interview :
1. Make sure the night before interview awak check all the important documents. Make sure awak tanda dengan sticky notes and label the documents, so nampak organized and senang pegawai nak check awak punya sijil-sijil. Jangan lupa bawak yang original copy sekali ya.
2. Come one hour earlier so that awak dapat sesuaikan diri dengan surrounding, it will calm you inshallah!
3. They will take you into separate room, which is the waiting room.
4. For the preparation of interview questions, its best klau awak honest dgn diri sendiri. Jangan bg impression that you know too much but not too less to. 
  What you know what tnb is?

  What made you interested in being in the TNB family?


  What can you give in return if they chose you?

5. Masa interview akak, memang sangat relax. Questions like, "tell me about yourself", if they ask in english, awak answer in english. If they ask in malay. Answer first in english, then cakap malay. Always smile! Give off a positive vibe =)
6. They will ask why awak pilih course ni, because of passion. Interest etc.
7. Interview last around 20 mins like that.
8. Pakaian formal, kemas, bersih. Kasut bertutup.
Okay ni antara sedikit tips yang dapat saya share bersama. Pengalaman saya sendiri masa interview tuh macam mana pulak? Hehe. Kami datang satu jam awal masa interview tuh. Duduk-duduk relax ambil mood (kononnyaaaa). Masa duduk-duduk tuh, ada berborak dengan staff YTN yang datang jugak, macam-macam dia tanya rasa risaulah pulakkkk tanya soalan dah la kita nih tak tahu sangat pasal elektrik hmmmmm. nak buat macam mana jawabnya terjah sajalahhhh! seriusly! T.T
Masa masuk interview sekali empat orang. Nak tahu? Kami empat-empat classmate haha. Taksempat nak kenal semua lagi yela waktu interview tuh baru hari kedua kelassssss. Nina, wani, zul and me. Ya. Berjemaah skip class ^_^
Haha okayyyyy. Rasa macam taktanya langsung pasal apa yang kami baca, visi misi TNB, semua-semua about TNB. Yang ditanya soalan yang perlu berfikir dan bagi pandangan! hambek kau sekali, masa tuh dah redha dah, jawab jela apa yang terfikir salah betul tuh lain kira dah hehehehehe. Confident tu penting!
Pengarah TNB siap tanya, ha ni kalau suruh panjat-panjat boleh ke? (tahu la kami perempuan sob sob) Hhahahaha, panjat pokok boleh le kehkeh. :p Pastu yang lawaknyaaaaaa pihak panel ajukan soalan dalam bahasa melayu tau, tapi kita kena jawab dalam english. Bagussss kan! Kadang-kadang tersasul malay english haha.
Yepppppp fully answer in English for interview scholarship YTN :')
Then after finish the interview session, dia kate kalau berjaya terpilih dia akan message and email kepada student yang terlibat........and.................Alhamdulillah, rencana Allah itu terlalu cantik dan hebat! semua ini rezeki dari Allah :

[ Send through email. Alhamdulillah, thanks Allah for Your blessings  ]
Okay mungkin takdapat nak share terlalu details sebabnyaaaa masa update entry nih waktu tengah malam rasa mengantuk sudah hehe. Segala pertanyaan atau ingin tahu lebih lanjut about this scholarship tanyaaaa je okay,mana boleh bantu akan dibantu hehehee. Especially for adik-adik cewwah. Apply je, rezeki Allah tu kita taktahu kan :)
See you soon, may Allah bless.
Thanks for reading !