Monday, 19 January 2015

Nak Dunia, Nak Akhirat ...

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, masih bernafas, masih diberi peluang untuk melihat dunia yang serba sergam indah. Alhamdulillah! Masa yang lapang ini, akan ku usaha untuk berkongsi sedikit sebanyak di blog tersayang sebabnya nanti bila mula kuliah, 
update tu update tapi jarang sama sekali.

Berbalik kepada 'Mengapa diri ini pilih tajuk entry Nak Dunia, Nak Akhirat..' ? Mengapa ya?
Hmmm sebenarnya banyak benda nak share dari pengalaman sendiri, keadaan sekeliling, sebab tu tercetusnya idea untuk tulis pasal nih hihi insyaAllah.
 Moga sampai inputnya even sedikit. Doakan :')


[ Kredit ]


Nak Dunia, Nak Akhirat ..means kita nak dua-dua, kena pastikan dunia dengan akhirat seiring, takboleh la dunia kedepan tapi akhirat jauh ke belakang sana. Taknak okayy taknak. Kita cuba muhasabah selalu. Kenapa Allah bagi pinjam dunia ini pada kita?

Okay dekat sini flashback balik 'Apa tujuan hidup kita sebenarnya?'.. Kalau masing-masing dah ada tujuan hidup, matlamat serta visi misi semua tu alhamdulillah. Tapi adakah hanya berkaitan dengan dunia sahaja? Atau dunia akhirat?

Sebagai contoh, budak A ni bapak ah selalu score kaw-kaw masa exam, result gempak gila, straight A selalu, bab-bab belajar memang super duper hebat, aktif lagi, pastu sampai rasa masa tu takpernah cukup, kalau boleh setiap saat nak duk studi ..sampaikan solat pun dilengah-lengahkan, kadang sampai TERlupa untuk tunaikan kewajipan. Nauzubillah! Hati-hati ya. Nanti dalam kubur soalan pertama tanya pasal 'solat', dia taktanya 'macam mana ah nak solve differentation,integration nih' .
Tembak padu pada diri bagi brainwash sikit kat diri ni sekali ~~~ T.T
(Erghhhhh stress ah aku tengok budak cemnih hahaha...)

Budak B pulak, budak ni biase-biase je, score tu score, yang penting bagi dia usaha tuh, dapat macam mana pun terima dengan redha sebab dia tahu Allah tu lebih tahu yang terbaik, lagipun Allah nilai pada usaha bukannya hasil. Solat tepat pada waktu, al-Quran takbiar berhabuk, ukhuwah mantap, sebab pergantungan pada Pencipta dia letak paling tinggi. Allahu Akbar! Hebatnyaaaa mungkin diri ini belum layak dalam kategori ini. Allahu.

 Ulang sekali lagi :

"Allah nilai pada usaha bukannya hasil........" 

Sebab ada je budak yang super duper pandai tapi tak reti solat, tak reti baca quran, kalau macam ni rasa-rasa Allah redha tak? Hmmm. Kadang-kadang bila Allah bagi nikmat kebahagiaan kat kita walhal kita sering melakukan dosa, ni menunjukkan Allah ingin menyesatkan lagi kita , bahasa arab panggil 'istidraj'. Hati-hati ya, pesan pada diri.
Dunia ohsem. Akhirat pun kena ohsem. Macam yang pernah kata sebelum ni, semua saling melengkapi, kurang je jadi tak 'ohsem'. Ulang. Tak 'ohsem' langsungggggg. Heh -_-

Kat sini nak citer pasal orang yang rajen gila stay up. Stay up sampai pagi buta pastu solat subuh pun dah tak nampak. Kadang-kadang sakit hati hanya Allah yang tahu. Tahu tak, kalau korang buat macam ni kat roomate or kawan, dorang pun dapat tempias dosa korang sekali? Nampak? Tak kesian ke. Kalau kejut bukan nak gegas-gegas bangun, buat dengar tak dengar je. Tapi kalau ajak jalan masa tidur pun bangun. Ya Allah sedih sedih lihat umat sekarang. Bukan tak bagi, kalau nak stay up stay up la, itu hak masing-masing tapi solat subuh pun hak korang pandai-pandai jaga okay. Jangan susahkan orang lain. Nak ingatkan, sebab diri ni pun kadang-kadang pernah stay up tapi memang bukan hari-hari sebab mata tak mampu tahan, pernah jugak terlajak solat subuh tu kalau dah tidur lambat, orang panggil 'subuh gajah' tapi tolonglah jangan biar tanpa ada inisiatif.
 Takut-takut Allah tak redha. T.T  
Kan sia-sia semua yang kita buat, sebab yang menjadi kewajipan kita ambil endah tak endah. Minta maaf kalau ada yang terasa sebab ni nak cerita untuk brainwash myself !

Last but not least....


[ Kredit ]

Sahabat, yakin dengan janji Allah. Setiap kesukaran pasti ada jalan penyelesaian,
jangan mudah putus harap dengan Dia, mintalah pertolongan pada Dia, jangan sombong, jangan bila susah je baru ingat, jangan bila waktu exam je baru ingat Dia. Allah T.T

Sahabat, ingatkan aku jika terlalu taksub dengan dunia,
Sahabat, ingatkan aku kalau-kalau aku pentingkan dunia daripada akhirat,
Sahabat ingatkan aku selalu kerana..

Aku hanya hamba biasa, hamba yang sering lupa, hamba yang sering melakukan dosa.

Ambil yang baik, baiki yang kurang. Thanks for reading!  

-Mari audit diri bersama- Moga Allah redha -