Friday, 11 November 2016

The Power Of Hikmah ~

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum :)

[Kredit]

"Mencari Hikmah" 

Hikmah itu bila mana dalam diri dah ditanam kemas-kemas setiap yang berlaku ada sebab mengapa ianya berlaku. Mungkin adakalanya kita memang mudah berputus asa, terlalu beremosi sehingga konsep mencari hikmah ini kita lupa. Sebabnya kita lalai dari mengingati kita hanya seorang manusia. Kita cuma merancang dan hanya Allah yang menetukannya. Perancangan Allah itu teliti dan Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.


Dalam al-Quran ada menyebut:
“ Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” 

(Al-Baqarah:286)

Itulah kasih sayang Allah akan hamba-hambaNya. Setiap beban, kepayahan yang kita dapat itu mampu untuk kita hadapinya. Tapi bila diri dah lalai dari mengingati Tuhan yang Satu, akal tak akan dapat berfikir dengan rasional. Rasa, diri yang paling malang. Dalam masa yang sama, jiwameronta-ronta berkata macam mana nak hadapi semua benda ini. Susah, hati gundah. Mengapa? Sebabnya, kita lupa minta pertolongan daripada Allah.

“Dan mintalah pertolongan(kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” 
(Al-Baqarah:45)

Terngiang-ngiang dengan 1 pesanan daripada seorang sahabat,

" Kalau kita bertanyakan hikmah itu pada orang lain, kita akan dapat 1 sahaja hikmah, tapi kalau kita berusaha 'mencari' hikmah itu sendiri, beribu hikmah yang kita akan jumpa." 

Selalu ada harapan bagi mereka yang berdoa, selalu ada jalan bagi mereka yang berusaha! 

Selamat mencari hikmah sahabat sekalian~  


Moga Allah redha
-11 November 16-

No comments:

Post a Comment