Friday, 11 November 2016

The Power Of Hikmah ~

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum :)

[Kredit]

"Mencari Hikmah" 

Hikmah itu bila mana dalam diri dah ditanam kemas-kemas setiap yang berlaku ada sebab mengapa ianya berlaku. Mungkin adakalanya kita memang mudah berputus asa, terlalu beremosi sehingga konsep mencari hikmah ini kita lupa. Sebabnya kita lalai dari mengingati kita hanya seorang manusia. Kita cuma merancang dan hanya Allah yang menetukannya. Perancangan Allah itu teliti dan Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.


Dalam al-Quran ada menyebut:
“ Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” 

(Al-Baqarah:286)

Itulah kasih sayang Allah akan hamba-hambaNya. Setiap beban, kepayahan yang kita dapat itu mampu untuk kita hadapinya. Tapi bila diri dah lalai dari mengingati Tuhan yang Satu, akal tak akan dapat berfikir dengan rasional. Rasa, diri yang paling malang. Dalam masa yang sama, jiwameronta-ronta berkata macam mana nak hadapi semua benda ini. Susah, hati gundah. Mengapa? Sebabnya, kita lupa minta pertolongan daripada Allah.

“Dan mintalah pertolongan(kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” 
(Al-Baqarah:45)

Terngiang-ngiang dengan 1 pesanan daripada seorang sahabat,

" Kalau kita bertanyakan hikmah itu pada orang lain, kita akan dapat 1 sahaja hikmah, tapi kalau kita berusaha 'mencari' hikmah itu sendiri, beribu hikmah yang kita akan jumpa." 

Selalu ada harapan bagi mereka yang berdoa, selalu ada jalan bagi mereka yang berusaha! 

Selamat mencari hikmah sahabat sekalian~  


Moga Allah redha
-11 November 16-

Thursday, 23 June 2016

Ramadhan 18

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Lama menyepi?
Tiba-tiba muncul, dah Ramadhan ke 18 dah.
Mana menghilang?
Tak hilang, ada je cuma tiada kekuatan untuk menulis.

Assalamualaikum semua :)

[Kredit]

Hari demi hari, aku belajar erti kehidupan.
Taksemua orang suka kita, apetah lagi mencintai kita.
Mungkin sebab kita takmampu berbuat demikian pada orang lain juge kan?
Jangan salahkan orang, tapi tanya pada diri.

Kita rasa kita tak ego, tapi kalau orang pesan, belajar buang ego.
Kita cari kat mana celah ego tu, sampai taknampak,
tapi orang lain nampak, belajarlah berlapang dada dan perbaiki.

Ego ada baiknya ada buruknya. 
Tak semua benda kita kena tunduk ikut, sampai benda salahpun kita patuh.
Ni bukan ego, tapi ni perlu ego!
Tapi mungkin perlu perbaiki ego bila melibatkan manusia dan untuk perbaiki kebaikan.

Adakah aku takboleh terima bila orang cakap aku ego?
Aku boleh terima cuma aku takmudah pengaruh tunduk dengan orang,
selagi aku taknampak ego itu. 
Aku punya hati, orang lain juga punya hati. Jadi marilah kita bersama-sama menjaga hati masing-masing dulu sebelum nak menjaga hati orang.

Minds your word. Keep smile! :)

Friday, 26 February 2016

Allah sentuh sedikit

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Pernah rasa bila kau sibuk bergembira, berseronok dengan kehidupan dunia, suatu masa kau akan rasa sedih, sayu dan hiba?

Sebab apa?

Sebab mungkin kau jauh dari Allah. Kau takrasa manisnya beribadah pada Allah. 
Astaghfirullah. 

Dan pada masa ini, ingatlah bahawa Allah nak sentuh sedikit hati kau, nak tegur, nak beritahu, kemana hendaknya kau ingin tuju sebenarnya ?

Semakin kuat kau cuba berada di atas jalanNya, semakin kuatlah kau akan diuji.
Kuatlah hingga ke akhirnya!


Kembalilah pada Allah.
Ingatlah, bahawa Allah yang memberi setiap rasa itu.

[ Al-Baqarah : 153 ]

Wallahu'alam.

Wednesday, 11 November 2015

Life is Temporary ..~

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum.

Lama sangat dibiarkan berhabuk blog indahnyaberbicara.blogspot.com ni kan? 
Dari mula sem baru, sampai dah habes separuh sem dah, takterhupdate-hupdate lagi. Bukan disengajakan tapi atas kekangan-kekangan tertentu. Poyo la kalau kata sibuk, semua pun sibuk, bukan aku je, tapi atas beberapa urusan yang jauh lebih penting harus diutamakan, maka dahulukan.. Lama jugak ditahan kesabaran untuk mencoretkan sesuatu disini, bukan untuk tujuan pembaca diluar sana, ntah ntah takde pun kan, hanya sekadar coretan untuk diri sendiri, ya diri sendiri... ~ :)

[ Kredit ]

Based on this quote,"Life is Too Short". Ya, i'm strongly agree..! 
Hmm. Walaupun baru hidup dimuka bumi ini 20 tahun, nak masuk 21tahun jugak lah, rasa macam kehidupan hampir ke penghujungnya dah sekarang. Sebab kita boleh tengok, macam-macam ujian yang melanda negara kita sendiri, takpayah tengok jauh la. Tengok waqi'(kawasan) sendiri je dulu. Dari situ kita boleh fikir dan terus fikirkan!

Bila fikir dosa, memang rasa terlalu banyak. Apa pulak fikiran orang yang dah 
bepuluh-puluh tahun, beratus-ratus tahun hidup, mengira saki baki dosa yang ditanggung...T.T ..Jeles melihat bayi-bayi yang suci dari dosa. Allahu.
Tapi, setiap dari kita takkan terlepas dari melakukan dosa, sebab kita bukan maksum, jadi ubatnya, jangan pernah give up minta ampun dengan Sang Pencipta. 
Allah Maha Pengampun lagi Mengasihani hamba-hambaNya :)
Perbanyakkan istighfar dan kembali la pada Tuhan..#ingatanbersama

Dalam setiap benda Allah hadirkan ujian. Setiap benda. Contoh kejayaan, kebahagiaan, kemiskinan, kekayaan, ukhuwah, persahabatan, kekeluargaan, pekerjaan dan macam-macam lah. Sama ada ujian itu berbentuk nikmat atau sebaliknya. Kita sebagai hamba nak lari mana? Hm. Setiap butir yang kita cakap, tulis pun, Allah akan uji. Takut bukan, takut tersalah langkah, bagaimana pula nak jawab dihadapanNya kelak disoal. Nauzubillah.

Sedangkan orang yang berkahwin pun boleh berselisih faham antara suami isteri, apatah lagi kita dengan sahabat-sahabat dalam mengeratkan ukhuwah. Mungkin ada yang tak setuju dinamakan ukhuwah, apa? Ukhuwah Fillah? Hm bajet-bajet je kata 'ukhuwah fillah abadan abada'~ Nak tunggu sampai jumpa sahabat yang benar-benar sempurna yang bebas dari lakukan kesilapan baru dinamakan ukhuwah? 
Sampai bila? kalau jumpa boleh bagitahu.

Kadang semua benda kita takdapat nak expect. Nak fikir dengan baik. Mungkin ini kelemahan dari aku sendiri dan mungkin sebab sebelum ni aku pun cakap pung pang pung pang pasal 'ukhuwah' dan akhirnya aku diuji sendiri. Bukan sekali, tapi lebih dari itu.
Tak apelah. Aku cuba untuk fikir 'ada sebab semua ni'. Orang kata hikmah disebaliknya.
Mungkin kalau tak diuji sebegini, aku taknampak kekurangan aku, aku taktau yang sebenarnya aku salah gunakan konsep 'ukhuwah' itu sendiri, aku takconcern pada sahabat-sahabat aku, aku buat hal aku je, senang kate aku selfish. 
Alhamdulillah, sedikit sebanyak membuka mata untuk melihatnya sendiri. :)

Tapi ini semua just a temporary. Kalau kita decide untuk hancur, musnahkan semuanya, taktau la memberi kebaikan atau sebaliknya? Bila fikir, semua masalah, ada solusinya. Cuma nak atau tidak je. Terima atau tidak je.

[ Smile is Key of Happiness ]

Berlapang dada.. ingat senang? Memang susah. Cakap boleh r. Bila terkena kat diri sendiri, semua kau lupa. Tapi atleast, kita cube, lagipun benda semua ni kita dah belajar..
Rase looser gila bila kita buat / bertindak melulu sebelum fikir baik buruknya, at last the result same je kau dengan budak yang takbelaja. Sedih kan? Mohon dijauhkan.

Bila fikir, memang aku sendiri takdapat menjadi sahabat yang baik, dan sebab ini juga, aku sukar untuk mendapatkannya, hanya ada yang sekadar tidak serius, teringat pula tiba2, "what you give, you get back"..
Apa-apa pun, anggaplah ia satu ujian untuk menguatkan, even bukan harini, kekuatan untuk hari-hari akan datang. Yang sebenarnya dunia luar yang jauh lebih mencabar. 

Semua sahabat-sahabat yang Allah hadirkan dalam diri aku, semua baik-baik, anugerah Tuhan yang tidak ternilai, Sebab apa? Sebab mereka sentiasa ingatkan aku pada Tuhan. Sentiasa membuatkan aku bersungguh-sungguh mengenal siapa diri aku. Cuma mungkin kesilapan itu hadirnya daripada aku, aku tidak hargai dengan nikmat ini, diuji sedikit, mohon tetap tabah dan jauhkan dari mengeluh. Banyak2 istighfar dan cari solusinya, Aku taknak sebabkan sikit ini, ukhuwah retak, ini bukan caranya.

Mungkin, kau nampak aku masih boleh tersenyum dan boleh berhuha huha dengan sahabat-sahabat lain, tapi dalam lubuk hati, hanya Dia yang tahu. Kadang-kadang, aku nak turuti semua kehendak itu, seakan aku ingin hormati permintaan itu, tetapi bila fikir, betapa mudahnya untuk aku mengalah? Aku berputus asa? Aku lupa yang masih ada Tuhan disisi? *Dushh*T.T

Fikirkan bersama, masing-masing ade kelebihan juga kelemahan, masing-masing ade cara tersendiri, dengan tu jugalah dipanggil takaful yakni saling melengkapi. Ingat lagi rukun usrah? Rukun keluarga. Allahu. RINDU. RINDU. RINDU.

[ Kredit ]

Aku rindu untuk balik pada sedia kala. Bukan hanya aku tapi semua orang.
Hanya Dia yang boleh membantu :)

Ingatlah, detik-detik yang pernah kita lalui, mungkinkah detik pahit lebih banyak sehinggakan kita mudah untuk melupakan semuanya detik manis? Hulur sepuluh jari memohon ampun dan maaf. Hidup ini sementara, hargai masa-masa yang berbaki~
Mungkin harini, mungkin esok. Ataupun mungkin beberapa minit lagi.

Jadikan semalam sebagai pengajaran, 
hari ini sebagai perjalanan, 
esok sebagai harapan.. :)

Akhirul kalam, kata-kata ini sangat membina, baliklah pada Niat :

[ Kredit ]

Sekadar ini sahaja. Mungkin kita akan bertemu lagi di lain entry,
dengan izinNya insyaAllah :)
Ambil la mana yang baik, yang kurang itu boleh perbaiki. Kelemahan dari diri sendiri.
Entry ini 100% ditujukan untuk diri saya terlebih dahulu.

Wallahu'alam. Moga Allah redha.

Wednesday, 8 July 2015

#pecutanterakhirramadhan #kipidap #dongibab

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum.


Masih PANTAS ? ATAU Sudah PANCIT ?


Alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang berada di 10 terakhir Ramadhan. 
Harini dah Ramadhan ke-21 dah. Alhamdulillah 'ala kulli hal :')

Berbalik pada persoalan di atas ? Jawablah dari hati, jawablah dengan diri sendiri. Ana pun taknak tahu, sebab ana sendiri pun perlu jawab persoalan itu untuk diri sendiri.
Entum boleh pilih nak P yang mana satu. Sebab ada dua jenis P. 
Bukan entum je, ana pun kena pilih! Hm.

Bagaimana dengan ibadah kita ? 
Makin semangat, atau sudah kecundang?
Wallahu'alam.

Walau apa pun, cuba kita sama-sama rebut Ramadhan yang masih berbaki ni,
kalau tak mampu buat semua, JANGAN tinggal semua. InsyaAllah!
Sama sama kita usaha. Moh moh #kejarMalamYangMulia itu.

Malam apa ?
Buka surah Al-Qadr! Jom kita tadabbur semsama :')


[Kredit]

Dari ‘Aisyah Radhiyallahu ‘anha:

“Adalah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersungguh-sungguh (beribadah apabila telah masuk) malam kesepuluh (terakhir) yang tidak pernah beliau lakukan pada malam-malam lainnya.” (Muslim (1174))

Moga Allah redha. ❤️

Monday, 22 June 2015

Ramadhan Tiba! Ramadhan Tiba! Ramadhan Tiba!

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ramadhan Kareem... Allahu Akram :)
SubhanAllah. Alhamdulillah. Allahu Akbar!


[ Salam Ramadhan buat muslimin muslimat semuaaa ]

Hehe, first sekali rasa belum terlambat kot nak ucap Selamat Berpuasa dan selamat menjalankan ibadah-ibadah sunat yang dituntut dalam bulan yang istimewa ini, 
Ramadhan Kareem, Allahu Akram :)

Rasa dah lama haih kite biarkan blog ni senyap sunyi sepi tanpa hupdate (heh!)
Why why ? Haha. Kekangan masa barangkali tidak mengizinkan hehe ayat macam perdana menteri busy kau. Taklaaa, my semester two for firstyear degree quite tough and many works need to do, sebab tu takdapat fokus pada blog terchenta ini.(sobsobs!)
Ku susun sepuluh jari memohon maaf hihi bagi ada yang rajen angat melawat my blog, walaupun rasanya macam ' ada ke? ' Heh itu semua takpenting. Okay!

Nak ceghita tahun ni punya first ramadhan (means hari pertama berpuasa), kite sambut kedatangan Ramadhan yang dirindui di UTM terchenta je, tak balek, tak bersama family, dek kerana sedang berjihad juga dengan peperangan peperiksaan akhir. Hm, sedih juga hati, baru dapat rasa macam mana lah dorang dorang yang studi di perantauan sana tu, kite yang duk studi dalam Malaysia ni pun sokmo nak balek ekeke. Ni ade hati nak studi obersi kiki. Eh eh tapi hasrat tu tetap mekar dihati cewwah. InsyaAllah bila masa tiba dan sudah diberi keizinan oleh Dia :) Ameen...(doa-doakan!)


Ramadhan kat UTM, berbeza sangat dengan sebelum-sebelum nih. Takla beza apa pun, tetap sama je cuma sebagai pelajar tahun satu, rasa macam agak sukar sikit nak keluar pergi bazar ramadhan sebab no transport huhu. Kebetulan kafe paklah pun tidak dapat beroperasi dengan baik. Hm dugaan. Nasib ade bazar utm, atleast boleh jalan kaki petang-petang tu pas asar untuk membeli juadah berbuka puasa hehe insyaAllah!

Disebabkan untuk pergi solat terawih pun perlu jalan kaki, okay gagahkan diri, rugikan kalau kita tinggalkan solat terawih yang mana kita akan jumpa bila tibanya Ramadhan sahaja. Takde kat bulan-bulan lain :) Iftar kat masjid pun seronok, ramai! And lagi mudah sebab takperlu la nak terkejar-kejar untuk pergi ke masjid. Jimat lagi dan jangan membazir! Hehe. Goodgirl !

" Ahhhhhhh. Letihnya jalan jauhhh....."
Takpela, setiap langkah kita jalan ke masjid ni, dapat pahala tau! :)

"Hehe. Haahkan! (Senyummmm dan terus berjalan)"


[ Ingat! Puasa puasa, jangan mengeluh hihi ]

Betul tu. Buat apa nak mengeluh dan merungut, nikmat Allah bagi kat kita selama ni pun terlalu banyak, nak korbankan sedikit tak boleh? Hm. Ingat! Kaki tangan dan seluruh anggota badan kita ni pun, kepunyaan Allah. Apa salah kita guna sebaiknya lagi-lagi untuk beribadah. Dan fikir jugak, bagaimana mereka yang diuji tanpa kaki dan tangan?
Allah. Bersyukurlah wahai diri.. (peringatan diri sendiri)

Ramadhan ni jugak bukan semata-mata kita berpuasa, berbuka, berterawih tetapi banyak lagi amalan-amalan yang boleh kita buat. Rebutlah! Takdapat buat semua pun, jangan tinggal semua. Rugi sangat rugi! Mana kita nak tahu, keberkatan dan keredhaan Allah nak bagi waktu bila, kadang tu dalam hal yang kecil pun , Allah balas besar pada kita. Yakin dengan Allah sentiasa, semuanya datang dari Dia, InsyaAllah hidup bahagia! :D

Nak kongsi sikit amalan yang boleh kita tambah dan kekalkan momentum ini terus menerus dibulan-bulan lain juga. Orang panggil, istiqamah! Bulan ramadhan ini melatih diri kita, dan jadikan tarbiyah dalam diri untuk kehidupan akan-akan datang. InsyaAllah!

Checklist Bulan Ramadhan:

  • Bersahur
  • Puasa
  • Solat sunat Rawatib ( Qabliah, Ba'diah )
  • Solat berjemaah (Subuh, Zohor, Asar, Maghrib, Isyak)
  • Solat sunat Dhuha
  • Solat sunat Terawih
  • Menghadiri majlis ilmu
  • Qiamullail
  • Solat sunat witir
  • Zikrullah/Ma'thurat
  • Tadarus Al-Quran
  • I'tikaf di Masjid
  • Zakat Fitrah
  • Infaq (Sedekah/Derma)
  • Infaq untuk Palestin
  • Infaq untuk Syria
  • Puasa sunat Syawal (Puasa Enam)

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda :

"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan pengharapan, akan diampunkan segala dosa-dosanya yang terdahulu." (HR Bukhari dan Muslim)

Setakat ini dahulu. Moga berjumpa lagi di kemudian entry ya!
InsyaAllah. Akan lebih kerap berdamping dengan blog terchenta sebab sekarang ni kita dah pun habes first year degree. Cuti tiga bulan yey! :)

Thanks for reading! May Allah bless.


Wednesday, 8 April 2015

Hormati perasaan orang lain okay ? :)

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum. Ada orang ke yang singgah di indahnyaberbicara.blogspot.com nih? 
Kalau takde pun nak bagi salam jugak hehe.

Hmm rasa dah letih nak menyiapkan esaimen yang berlambak tuh, tengok jam pun dah pukul 2pagi, waktu begini jarang aku berjaga, lebih-lebih lagi bila di hostel. Ya. Bila cuti tu pun kadang-kadang je, hihi. Ikut pada kekuatan fizikal haha ok stop merapu!
Alang-alang waktu cenggini wifi pun bergerak pantas, kenapa tidak ambil peluang untuk menghupdate blog ini? Hmm cuti jela mase selalu jenguk blog, hihi okay hari-hari jenguk, tapi bila takcuti, jenguk tu jenguk jugak tapi tak update pun. Ok atiqah takrajen! T.T

[Kredit]

Tengok tajuk bunyik cam takpuas hati je ken? Dah kenapa nih?
Hmm tak adelah just tajuk je, hormati perasaan orang lain, tu luas maksudnya.
Perasaan siapa? Aku, kau, dia, mereka, kawan, pensyarah, mak ayah. Hah banyakkan!

Nih rasa nak kongsi, disebabkan ni ala-ala my diary jadi kepada sesiapa yang TERsinggah tuh, harap baca dengan hati yang gumbira, jangan stress ya! Kalau rasa taksuke, or tahpape la entry atiqah nih , boleh la boleh la click button [x] di hujung web page tuh.
 Jangan macam-macam ye, itew babap kang !
Hihi, chill dah la. Ini semua gurau saje di hening malam yang indah dek angin sepoi-sepoi. Kehkehkeh mane tak sepoinya dah aku duduk bawah kipas sekarang ni. Okay cukup.

****************************

Hormati perasaan. Contohnya.

"Weh..aku takstudi pape lagi nih, nak jawab ape ni nanti.."
"Hmm. Aku un studi sikit je baru, banyak gak takstudi lagi nih......."
"Elehhhh. Kau mesti ah studi banyak dah, takyah lah nak tipu......."
"..diam (malas nak layankan buat hati membara je).."

Kat sini menunjukkan, jangan 'judge' semua orang tu dengan apa yang awak awak rasa. Awak tahu betul ke dia berbuat demikian? Kalau betul apa yang dia kate, awak dapat rasa tak ape perasaan dia masa tuh? Takdapat rasakan? Jadi, hormati perasaan orang lain.
Jangan disebabkan bait-bait kata awak, buatkan dia luluh airmata. Jaga-jaga.

Hormati perasaan. Contohnya.

" Pelajar..awak dikehendaki buat tutorial ni setelah habes belajar, buat esaimen yang saya suruh..siapkanlah ye..."
"Weh.. aku malas lah nak buat tutorial, esaimen, projek bagai nih..lagipun takpe kot bukan nak kene check pun........"
"Okay...No 2 tutorial 3, buat tak semua?..."
" diam (barangkali buat lah tu..positive thinking)........"

Kat sini, sebenarnya kita kena hormati guru mahupun pensyarah yang dah susah payah korbankan masa untuk curahkan ilmu pada kita, sekalipun kau dah malas nak buat kerja yang disuruh, atleast hormat dia sebagai guru sepanjang berada dalam kelas. Okay?

Hormati perasaan. Contohnya.

"Aku kate aku taknak, aku taknak lah. Jangan paksa boleh!.."
"Alahai kau, yela kau taknak dahla, aku malas nak layan.."
" diam (malas nak layan nanti buat sakit hati)..."

Kat sini pulak, kita jangan lah cepat marah, merajuk dengan dia. Mana kita tahu ada sebab dia taknak buat apa yang kita suruh, dia ada masalah ke, atau ada urusan yang jauh lebih penting ke dia nak buat, yang penting kita dah pelawa, nak tak nak itu hak dia. Okay?

Hormati perasaan. Contohnya.

"Wehh..aku dapat sikit je doh markah quiz kali nih.."
" Hmm, okay latu..atleast banyaklah jugak..."
"Alaa kau mesti lagi teror kan, lagi tinggi...."
"Hmm.......(berlalu pergi) "

Bersyukurlah dengan apa yang kita dapat. Fikir pulak perasaan sahabat kita yang kurang bernasib baik. Ada engkorang terfikir? Kau rasa kau punya super terok, kau ade fikir sahabat korang yang lagi terok? Ada fikir? Sebab tulah, kalau kita rasa kitalah orang yang paling hebat, kita kena fikir ade yang jauh lebih hebat dari kita, dan bila kita rasa kitalah orang yang paling bawah, ada lagi insan yang jauh lebih bawah dari kita..Barulah kita kenal erti bersyukur. Takut-takut nanti kau mengundang rasa tak redha pulak dengan nikmat yang Dia bagi selama nih. Nauzubillah, mohon dijauhkan!
-..* ingatan pada diri sendiri*..-

*******************

Allahu. Nampak tak? Bukti Allah nak tunjuk. Kalau rasa takde benda yang bermanfaat, berfaedah untuk dibicarakan, diam itu lebih baik. Kalau cakap timbulkan salah faham, timbulkan permusuhan, timbulkan pergaduhan, pilihlah untuk berdiam. Biarlah mereka nak kata kita 'sombong' sekalipun. Ya aku juga sedih bila aku sendiri dalam situasi ini. Taktahu kenapa begitu lemah dan cepat sangat perasaan sayu hiba sedih semua, lebih-lebih lagi bila duduk berjauhan dengan keluarga. Kau punya homesick masyaAllah megalahkan budak kecik hihi. Aku kuat ahhhhhhh ! *puji diri sendiri kehkehkeh*

Kadang-kadang rasa, 'kau takfaham apa yang aku rasa'..
'kau boleh lah cakap macam tuh..'
'atleast kau hormati, cukuplah..aku takpernah nak suruh kau rasa..'
'sebab aku tahu sakitnya bagaimana..'
cuma yang aku minta, hormati. Cukuplah dengan hormati. :)

Sebab kita taktahu perasaan orang lain, dia okay ke tak, dia sedih ke bahagia masa tu kan, hati-hati ya. Apa-apa pun setiap kebahagiaan yang diberi , kita kena hargai. Dialah insan yang ada ketika senang mahupun susah. Kalau mood takbaik, mohon kau duduk jauh-jauh sikit, sebab nanti kalau orang datang dekat, kau pulak tertumbok dia acane?
kan dah jadi kes berat hihi. Moga takde la sebab semua baik-baik ken?
InsyaAllah. :)

Mintalah pertolongan daripada Allah dengan sabar dan solat.
Manusia takdapat nak bagi, tapi Dia yang berhak bagi.
Jadi apalah salah setiap sesuatu itu kita dahulukan dulu pada Dia..? Mengadu pada Dia!
Barulah kita pergi pada dia..yakni sesama manusia..

[ Ingatlah rezeki kita ada di tangan Allah, bersyukurlah ]


Ingatlah. Jika awak awak hormati orang lain, orang lain akan hormati awak awak balek. Macam ayat ni " what you give, you get back ". It facts !
Jadi, pujuk hati baik-baik, moga ada hati yang baik yang sentiasa nak memahami perasaan orang lain, kita bantu dia bila bermasalah, even sekalipun kau tak berdaya nak membantu, diam lebih baik, bantulah dengan cara mendoakannya..
 jangan kau terus menerus sakiti hati dia..

Itu sahaja buat entry kalini. Mana yang baik ambillah, yang takbermanfaat damaikan dari ingatan ya. Terimakasih atas kunjungan ke blog ini! Nah cekelat -- @_@
Jam pun menunjukkan hampir pukul 3pagi. 

Kalau subuh gajah esok? 
Rasa-rasa berbaloi tak nikmat hidup kau?

Okayy. Aseef atas salah silap. Moga bertemu jodoh lagi di lain hari,
insyaAllah dengan izin Dia. May Allah bless :)

0250am
08042015
^_^